nieuws

‘Bewijslast koekjesmonster summier

Horeca

De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam drie jaar gevangenisstraf geëist tegen de 32-jarige R.K. (Al Khatib), alias het koekjesmonster. K. wordt ervan beschuldigd koekjes aan twee toeristen te hebben gegeven met daarin het slaapmiddel rohypnol. Vervolgens zou hij ze hebben beroofd.

De Amsterdamse politie hield K. op 8 november aan in zijn woonplaats Heerenveen. Volgens de officier van justitie knoopte de man een praatje aan met Aziatische toeristen in de hoofdstad. Hij stelde zich voor als Thomas, een Griekse toerist, en boodt zijn slachtoffers een fourékoekje aan waarin het slaapmiddel verwerkt zat. De toeristen verloren na een tijdje het bewustzijn en werden in hun hotel of in het ziekenhuis wakker, beroofd van geld en camera’s.

Gezicht
Een van hen kon de verdachte identificeren aan de hand van een fotoconfrontatie. De ander herkende K.’s gestalte op het politiebureau uit een lijn van mannen, maar kon zich het gezicht van K. niet herinneren. Bovendien trof de politie in de hotelkamer van een slachtoffer een rugzak aan met daarin een rol koekjes, tabletten rohypnol en een ethiket met de naam van K., zo betoogde de officier.

Twijfels
Ook zou de verdachte in de periode van de koekjesovervallen regelmatig grote geldbedragen op zijn rekening hebben gestort. De advocaat van de verdachte heeft zijn twijfels over de bewijslast. In het hotel, noch op de rugzak en de inhoud daarvan zijn vingerafdrukken van de verdachte gevonden. De politie heeft ook geen getuigen kunnen vinden die de dader met de slachtoffers heeft gezien, zei de raadsman. Hij vroeg om vrijspraak. De rechtbank doet uitspraak op dinsdag 15 mei.

Reageer op dit artikel