nieuws

Blikjes, etensresten en veel oranje afval

Horeca

De veegwagens komen er aan! In de loop van maandagmiddag veranderde Amsterdam in een publieke afvalemmer. Afvalbakken, door de gemeente uitgedeelde oranje vuilniszakken en de keukenemmers van welwillende bewoners puilden al snel uit.

Wie zich bij een kroeg waagde liep over een tapijt van kapotgetrapte plastic bekers. Maar om zes uur trokken de eerste mannen al de Jordaan in om het grootste vuil te verwijderen. Zij werden later op de avond gevolgd door collega’s met spoelmachines, veegwagens en vuilnisauto’s.

Ieder jaar produceren de feestvierders een enorme berg afval. In 1999 werd nog ruim 200.000 kilo van de straat gehaald. Een jaar later ruimden de ongeveer vierhonderd medewerkers van de reiniging zo’n 150 ton. Maar toen viel het weer tegen. Een woordvoerster van de gemeente verwacht dat de berg dit jaar weer toeneemt. ‘Mensen blijven langer op straat, dus dat levert meer afval op.’

Reageer op dit artikel