nieuws

Butler begint gratis butleropleiding

Horeca

Butler E. Holtjer uit Middelstum begint een gratis butlercursus. Hij start over twee weken in een hotel in het Drentse Zeegse met een groep studenten die de opleiding tot ‘junior butler’ bekostigen met de tijd die ze in de opleiding steken. ‘Het is leren en werken tegelijk’, aldus Holtjer.

De kandidaten zijn gedurende drie maanden evenzoveel dagen per week met de opleiding bezig. ‘Het ouderwetse beeld van de butler die alleen serveert is achterhaald. Butlers zijn inmiddels echte managers, die alles regelen in een huis of hotel. Tevens moeten ze bijvoorbeeld kennis hebben van wijn, kledij en tafelschikking’, vertelt Holtjer.

De gage voor het werk is overigens niet gering; hij verdiende in de tijd dat hij nog bij bemiddelde particulieren thuis werkte 300 gulden per uur. Een Duits blad riep Holtjer recentelijk uit tot butler van de 21e eeuw. Hij stond aan de wieg van een Nederlandse opleiding waarvoor de kandidaten wel fors in de buidel moeten tasten. ‘Maar het is belangrijk dat jonge mensen die niet zoveel geld kunnen ophoesten toch met dit mooie vak in aanraking komen’, stelt hij.
De animo is groot. ,,Ik krijg veel reacties uit binnen- en buitenland. Ook van vrouwen. Het vak is niet meer uitsluitend voorbehouden aan de heren.”

Reageer op dit artikel