nieuws

Cel geëist na schietpartij restaurant

Horeca

Officier van justitie Stikkelbroek heeft dinsdag voor de rechtbank in Arnhem wegens moord en poging tot moord gevangenisstraffen van respectievelijk vijftien en twaalf jaar geëist tegen een vader en zoon uit Oss. Volgens hem hebben de 52-jarige vader F. van V. en diens 33-jarige zoon E. van V. op 9 augustus 1999 in het drukke wegrestaurant De Lucht langs de A2 bij Bruchem het vuur geopend.

Bij deze schietpartij kwam een 28-jarige man uit Utrecht om het leven en raakte een 24-jarige man zwaargewond. De bijna vierhonderd bezoekers van het wegrestaurant raakten door de schietpartij in grote paniek. Volgens de officier zijn zij door het oog van de naald gekropen en mag het een wonder heten dat er verder geen bezoekers zijn geraakt. Sommige bezoekers kampen nog steeds met de psychische gevolgen van de schietpartij.

De schietpartij lijkt een koelbloedige afrekening. Vader en zoon waren twee dagen eerder op een parkeerplaats in Oss door de slachtoffers bedreigd en mishandeld. De slachtoffers hadden geprobeerd hen 250.000 gulden af te persen. Reden daarvan was vermoedelijk een ruzie over een ontmanteld xtc-laboratorium.

Uzi
Op 9 augustus was een nieuwe afspraak gemaakt in het restaurant om verder te onderhandelen. Maar zover kwam het niet. Volgens getuigen opende de vader met zijn Uzi meteen het vuur. De zoon schoot met zijn revolver. De 24-jarige man werd drie keer geraakt, maar wist zich toch nog buiten in een sloot te verbergen. Daarop gingen vader en zoon het restaurant weer in. De 28-jarige man uit Utrecht werd opnieuw geraakt en overleed later in het ziekenhuis. De schutters melden zich later bij de politie.

Vader en zoon ontkenden dat het hun bedoeling was de mannen te doden. Volgens de advocaat van de zoon, J. Gerrits, hebben alle vier de mannen geschoten en is het ondoorzichtig wie dat als eerste deed. De officier zegt er echter van overtuigd te zijn dat vader en zoon een plan hadden. Zo hadden zij geoefend met schieten en had de vader een stuk uit zijn jas geknipt om de Uzi goed te kunnen opbergen.

De officier eiste de hoogste straf tegen de vader. Volgens deskundigen had de man een leidende rol en was de zoon niet goed opgewassen tegen zijn sterk egocentrische vader. De uitspraak is 5 juni aanstaande.

Reageer op dit artikel