nieuws

Cohen: ‘Kroeg sluiten bij aantreffen wapens

Horeca

De Amsterdamse burgemeester Cohen laat onderzoeken of het mogelijk is om kroegen te sluiten als de politie daar wapens heeft gevonden.

Juristen op het stadhuis bestuderen of de aanwezigheid van wapens voor de burgemeester een grond kan zijn om een ‘publiek toegankelijke inrichting’ te sluiten. Die bepaling zou dan opgenomen moeten worden in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV).
Dat blijkt uit Cohens antwoorden op vragen die VVD-raadslid F. Houterman heeft gesteld over wapens die de politie begin dit jaar op het terrein van de Hells Angels heeft aangetroffen. Hoofdofficier L. de Wit heeft eerder al aangegeven dat het heel moeilijk is om daar een zaak van te maken. Reden is dat het Openbaar Ministerie niet kan bewijzen wie de eigenaar van de gevonden wapens is.

Liquidatie
Maar het voorstel van Cohen biedt geen oplossing voor dit probleem. Het clubhuis Angel Place en het daaromheen liggende terrein is geen publiek toegankelijk terrein, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Het zou Cohen wel de mogelijkheid geven om cafés te sluiten waar de politie wapens aantreft. Naar aanleiding van onder meer de liquidatie van Sam Klepper deed de Amsterdamse politie eind vorig jaar een aantal avonden achter elkaar invallen in cafés in de kroeg om illegale wapens op te sporen.
Het idee lijkt op de bepaling in de APV die de burgemeester nu de bevoegdheid geeft om café’s en discotheken te sluiten als de politie daar harddrugs vindt. Daar is de afgelopen jaren al veelvuldig gebruik van gemaakt in de hoofdstad.

Reageer op dit artikel