nieuws

Dioxine vrijgekomen brand Bonte Wever

Horeca

Bij de brand in uitgaanscentrum de Bonte Wever in Hardenberg, vorige week maandag, is de uiterst giftige en kankerverwekkende stof dioxine vrijgekomen. In welke concentratie is niet bekend. Een woordvoerder van de gemeente Hardenberg heeft dit zondag bevestigd.

De gemeente adviseert boeren met land tot drie kilometer vanaf de brand en onder de rookpluim, hun koeien binnen te houden en het land niet te maaien of te ploegen. De bewoners in dit gebied hebben het advies gekregen de groenten uit de tuin niet te consumeren.
Uit metingen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) tijdens de brand, blijkt dat onder de rookpluim, tot een afstand van drie kilometer, dioxine is aangetroffen. Dit onderzoeksgebied is zaterdag uitgebreid tot een gebied met een afstand van drie tot acht kilometer onder de rookpluim, die in zuidwestelijke richting vanaf de Bonte Wever trok.
Volgens de gemeentewoordvoerder is het onderzoeksgebied onder meer uitgebreid, omdat bewoners op een afstand van drie tot acht kilometer vanaf de Bonte Wever brandresten zoals glaswol in hun tuin vonden. De resultaten van het nadere onderzoek door het RIVM worden de komende week verwacht.

Reageer op dit artikel