nieuws

Een mooie generale repetitie voor 2002

Horeca

Geen koningin op bezoek, maar de viering van Koninginnedag in Meppel en Hoogeveen heeft er niet ernstig onder geleden. De horeca in beide plaatsen draaide afgelopen maandag prima omzetten.

‘Een gekkenhuis.’ Zo omschrijft eigenaar Hans Knoop van café De Beurs in Meppel vroeg op de avond de situatie in zijn zaak. ‘Ik ben vrijwel door m’n hele biervoorraad heen en ga nu de brouwerij bellen. Op deze enorme drukte hadden we absoluut niet gerekend.’ Knoop denkt dat veel mensen van buiten de stad hun zinnen hadden gezet op een dagje Meppel. ‘Ze hebben zich niet uit het veld laten slaan door de afzegging van de Oranjes.’ Knoop heeft overigens het volste begrip voor de afzegging. ‘Jammer, maar de kassa rinkelt er niet minder hard door. Ik ben geen omzet misgelopen. Drukker dan nu kan het in mijn bedrijf toch niet worden. Er staat 350 man te hossen, wat wil je nog meer?’

Stralende weer
Ook in Hoogeveen voert oranje de boventoon. Brigit van Regteren van tapperij De Feesterij heeft over klandizie niets te klagen. ‘Ik vermoed dat het een beetje te danken is aan het stralende weer. Dit is voor ons een absolute topdag.’ Iets verderop, in café Big Bull, staat de volumeknop van de muziekinstallatie om 20.30 uur op het allerluidst en brullen de gasten luidkeels met de muziek mee. Een barkeeper in de zaak heeft geen tijd voor een evaluatie van de dag.
Eigenaar Sammy Abdul Kader van het Hoogeveense café-restaurant Pyramide ziet er om 22.00 uur vermoeid uit. ‘Het was een zeer drukke dag vandaag. De geplande straatoptredens van bands zijn hier – ondanks de afzegging van de koninklijke familie – gewoon doorgegaan. Daarom zijn er, denk ik, erg veel mensen naar Hoogeveen toe gekomen. Mijn zaak met veertig zitplaatsen heeft daar goed van kunnen profiteren.’‘
Het was extra druk in ons etablissement als ik dat vergelijk met eerdere
koninginnedagvieringen’, zegt Jeanet Spronk van café De Castelijn in Meppel. ‘Je kon hier bijna de hele dag over de hoofden lopen. Wij vragen ons nu al af wat er volgend jaar allemaal op ons afkomt, wanneer de koninklijke familie Meppel alsnog bezoekt op Koninginnedag. Dit jaar was wellicht een mooie generale repetitie voor 2002.’

Reageer op dit artikel