nieuws

Eenderde van jongeren is ‘zware drinker

Horeca

Nederlandse jongeren zijn stevige rokers en onverschrokken drinkers. Ruim vier van de tien jongeren tussen de 18 en 24 jaar rookt. Een op de drie is zelfs een zware roker, omdat zij meer dan twintig sigaretten per dag roken. Bijna negen van de tien jongeren in dezelfde leeftijdscategorie drinkt alcohol. Eenderde kan zich een zware drinker noemen.

Tegelijkertijd beweegt de Nederlandse jeugd te weinig en is een flink deel van hen te zwaar, zo blijkt vrijdag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Psychosociale klachten en werkgerelateerde klachten, zoals RSI en burn-out, komen onder jongeren relatief veel voor. Maar, zo constateert het CBS, de Nederlandse jeugd is gelukkig en tevreden met het leven.

Moeders vleugels
Op 1 januari 2000 telde Nederland 4,8 miljoen mensen jonger dan 25 jaar, wat neerkomt op zo’n 30 procent van de bevolking. Een generatie eerder maakte de jeugd nog bijna de helft van de totale bevolking uit. Het CBS voorziet dat het aandeel jongeren de komende vijftig jaar op 30 procent zal blijven steken.
De meeste jongeren kiezen ervoor relatief lang onder moeders vleugels te blijven. Negen van de tien jongeren van 18 jaar woont nog bij de ouders in huis. In totaal woont nog 60 procent van de jeugd tussen de 18 en 24 jaar bij hun ouders. Van de 24-jarigen heeft ongeveer driekwart het ouderlijk huis verlaten. Vrouwen blijken over het algemeen eerder op zichzelf te gaan wonen.

Reageer op dit artikel