nieuws

Kans op terugkeer steur in Rijn

Horeca

De Rijn is geschikt voor terugkeer van de steur, de vis die kaviaar produceert. Dat blijkt uit onderzoek door de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij (OVB) te Nieuwegein.

De belangrijkste hindernissen blijken weggenomen: de Rijn wordt minder vervuild, bevist en ontgrind. Karakteristieke leefgebieden met grindige bodems en nevengeulen zijn hersteld. Bovendien is de Rijn de langste ongestuwde rivier van Europa met een open verbinding naar zee. Hoofd onderzoek J. Klein Breteler van de OVB maant tot spoed bij de herintroductie van de steur in de Rijn. Wereldwijd gaat het momenteel zeer slecht met de bijzondere vis. Hij dreigt zelfs uit te sterven. In West-Europa leeft de vis alleen in de Franse rivier de Gironde, maar hij plant zich moeizaam voort. In Rusland is de populatie door overbevissing sterk teruggelopen.

Reageer op dit artikel