nieuws

Kleine’ hotelbazen bijeen in Valkenburg

Horeca

120 Hoteliers van het samenwerkingsverband Small Luxury Hotels of the World kwamen onlangs bijeen in Valkenburg voor het jaarcongres van de organisatie. Plaats van handeling: Château St. Gerlach, het vijfsterrenkasteel van Camille Oostwegel, onlangs uitgeroepen tot Small Luxury Hotel 2001.

Veel gala, lekker eten en een vleugje regionale cultuur. ‘We hebben er een mooi feest van gemaakt’, zegt general manager Peter Triepels van St. Gerlach met schorre stem. Hoe is het om een heel bataljon kritische collega’s over de vloer te hebben? Triepels: ‘Een behoorlijke opgave. Je hebt in zo’n weekend eigenlijk drie petten op: die van gastheer, gast en organisator.’ Niet dat ze bij St. Gerlach een tandje hoger moesten vanwege het bijzondere bezoek. ‘We doen gewoon ons uiterste best, maar dat doen we altijd. Je kunt je exploitatie niet ineens anders invullen omdat er toevallig mensen uit het vak bij je logeren. Die prikken daar zo doorheen.’

Gemeenschappelijke doelen
De hoteliers uit Fiji, Mexico, Nieuw-Zeeland en tal van andere uithoeken zijn ook niet ingevlogen om hun Nederlandse collega te beoordelen. Gemeenschappelijke doelen staan op de agenda. Met name op het gebied van de e-commerce werken de 283 aangesloten hotels succesvol samen. Wereldwijd gaat 83 procent van de reserveringen via internet en het GDS-boekingssysteem waarmee ook de reisbranche werkt.
In tegenstelling tot de wat sombere prognoses van de grote ketens in het vijfsterrensegment, maken de Small Luxury Hotels zich geen zorgen over een terugval in de bezettingsgraad. Triepels: ‘Ons voordeel is dat we klein en flexibel zijn. Je kunt zo makkelijker en sneller inspelen op marktontwikkelingen.’ Volgend jaar is er weer een congres van de Small Luxury Hotels of the World. Dan in Puerto Rico of Las Vegas.

Reageer op dit artikel