nieuws

Matige aanvoer van asperges

Horeca

Het aspergeseizoen is dit jaar rustig van start gegaan. De aanvoer van ‘het witte goud’ van Nederlandse bodem is beperkt.

De derde donderdag in april vormt traditiegetrouw het startsein voor de aspergetijd bij veiling Zuid Oost Nederland (ZON) in Grubbenvorst. ‘Dit jaar begint het seizoen rustig’, vertelt productmanager asperges Frans Kuijpers van ZON. De aanvoer van de typische lentegroente houdt niet over en ook de vraag is nog gering. In vergelijking met vorig jaar ligt de opbrengst momenteel op 25 procent, vertelt Kuijpers.
Ook bij The Greenery International in Barendrecht is de aanvoer van asperges van Nederlandse grond volgens woordvoerster Liesbeth Boekestein ‘mondjesmaat’. ‘De aanvoer verloopt moeizaam.’ Dit jaar hoopt de veiling in Barendrecht in de loop van het seizoen meer asperges aan te kunnen leveren dan in andere jaren. Boekestein: ‘We hebben er nu nieuwe velden in Drenthe bij.’

Vrij koud
De matige oogst van het ‘witte goud’ heeft alles te maken met de weersomstandigheden van de afgelopen weken. Kuijpers: ‘Het is vrij koud, het regent, het hagelt en het sneeuwt. Asperges hebben het liever warm. Vorig jaar was het rond deze tijd 24 graden.’ Voor de wortels van de aspergeplant is tien graden Celsius in de bodem een goede groeitemperatuur.
De maand maart telde relatief gezien minder zonuren dan vorig jaar en ook dat heeft zijn weerslag op de oogst van asperges. ‘Het zonlicht heeft zeker effect op de ontwikkeling van de plant in de bodem’, vertelt de productmanager. Ook Boekestein bevestigt dat er zonneschijn nodig is voor groei van de stengelgroente.
De prijzen van de asperges zijn vanwege de geringe aanvoer hoger dan vorig jaar. Bij de opening van het seizoen vorige week bij ZON bedroeg de prijs van het ‘witte goud’ zo’n 25 gulden per kilo voor de beste sortering. Dat is zo’n 5 gulden meer dan vorig jaar. Hoeveel het ‘witte goud’ bij The Greenery momenteel kost, kon Boekestein niet zeggen. ‘We werken met contractprijzen.’ De kwaliteit van de eerste lichting omschrijft Kuijpers als goed.

Laat
Walter Abma van VEN in Diemen beaamt dat de kwaliteit van het ‘witte goud’ dik in orde is. Hij betrekt de groente van ZON. ‘Dit jaar zijn de asperges extreem laat en de aanvoer is matig.’ Bij VEN kostten de dubbel a-klasse asperges vorige week 33 gulden per kilo. Naast de Nederlandse biedt de grossier in Diemen ook Griekse asperges aan. Die zijn wat goedkoper: rond de 20 piek. Volgens Abma geven klanten de voorkeur aan de Nederlandse asperges: ‘Vanwege de kwaliteit en de versheid.’
ISPC in Breda verkocht vorige week nog geen asperges van Nederlandse bodem in verband met de beperkte aanvoer. Wel was de Nederlandse stengelgroente uit de kas voorhanden. Verder biedt de grossier de lentegroente aan uit België, Peru en Frankrijk.

Reageer op dit artikel