nieuws

Nederland zit niet op slot

Horeca

De berichten in de buitenlandse pers zeggen genoeg’, jammert directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland vlak voor Koninginnedag op een inderhaast belegde persconferentie over de gevolgen van de mkz-crisis voor de toeristische sector. KHN, Toerisme Recreatie Nederland, de organisatie van pret- en bungalowparken Recron en watersportorganisatie Hiswa slaan de handen ineen om de schade voor de toeristische sector niet verder te laten oplopen.

Zodra de mkz-crisis enigszins stabiel is, komt er onder het motto ‘Nederland is niet op slot’ een gezamenlijke campagne die het geschonden imago op moet poetsen.
De campagne wordt vooral op de Duitse toerist gericht. In de Duitse pers zijn artikelen verschenen waarin toeristen wordt aangeraden Nederland voorlopig te mijden. KHN-voorman Claes: ‘Alsof Nederland onbereikbaar is. Door dit soort artikelen worden ondernemers in het hele land keihard getroffen. En het zijn niet alleen de bedrijven in de agrarische gebieden. Het is dat hotel in Zeeland dat zich geconfronteerd ziet met tientallen annuleringen door Duitse gasten. Het is dat restaurant in Venlo waar al weken geen Duits kooppubliek meer komt.’
Voor de horeca bedraagt de schade door mkz tot nu toe 750 miljoen gulden. De totale toeristische sector zit met een strop van zo’n 2,4 miljard. Dat bedrag zal aanzienlijk oplopen als de crisis aanhoudt. Steeds meer bedrijven komen door de crisis in financiële problemen. Voor naar schatting 40.000 mensen is ww aangevraagd.
Intussen gaan steeds meer stemmen op voor de invoering van een solidariteitsheffing voor getroffen horecaondernemers. 54,7 procent van de ondernemers vindt dat het bedrijfschap Horeca en Catering met zo’n heffing moet komen, zo blijkt uit een enquete op de internetsite van Misset Horeca, www.zibb.nl/horeca

Reageer op dit artikel