nieuws

Prijs piepers omhoog

Horeca

Het natte voorjaar vormt een bedreiging voor de Hollandse aardappeloogst. Normaal zitten in april de piepers in de grond.

Wanneer het slechte weer nog langer aanhoudt, komt de oogst van de nieuwe aardappelen serieus in gevaar. Dit zegt A. Risseeuw van LTO-Nederland.
Voor de consument betekent een vertraagde oogst van nieuwe aardappelen dat hij meer moet gaan betalen voor de oude aardappelen. ‘Daar moeten we langer mee doen, dus worden die duurder’, aldus Risseeuw. Anderzijds heeft het voor de telers een positief effect. Die krijgen al twee jaar lage prijzen voor hun aardappelen omdat de oogsten in 1999 en 2000 juist goed waren. Bij schaarste krijgen zij meer voor hun aardappel.

Het planten van de aardappelen ligt dit voorjaar ver achter op schema. ‘Het gaat om tientallen procenten van het totaal’, verduidelijkt Risseeuw. Het seizoen is nu al enige weken tot een maand vertraagd.
Behalve het feit dat hierdoor de aardappelen later geoogst worden, zal de oogst volgens Risseeuw ook tegenvallen. ‘Dat kan vijf procent zijn, maar ook twintig procent’, zo waarschuwt hij. Het moet twee weken droog blijven, willen de telers het poten af kunnen ronden. ‘Het is sinds oktober al niet meer gebeurd dat het langer dan tien dagen aaneen droog is.’

Reageer op dit artikel