nieuws

Prijzen verse voeding omhoog

Horeca

Prijzen van verse voedingsmiddelen zijn in de maand april flink gestegen. Vooral bij pluimveevlees en gevogelte was de stijging fors, met ruim 16 procent in vergelijking met april 2000. Goede tweede was rund- en varkensvlees dat zo’n 14 procent duurder is geworden.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK in Dongen. Verse vleeswaren (beleg) werden ruim 11 procent duurder. Opvallend was ook de prijsopmars van melkproducten. De prijzen daarvan gingen gemiddeld 15 procent omhoog.
Dat is niet alleen een gevolg van de uitbraak van mond- en klauwzeer. Vorig jaar barstte een prijzenoorlog uit in de supermarktwereld, waardoor melk destijds erg goedkoop was. Dikvloeibare zuivelproducten zoals yoghurt en vla werden in april bijna 10 procent duurder.

Fruit is in vergelijking met een jaar eerder bijna 9 procent duurder geworden. Volgens GfK komt dat omdat het seizoen nu pas op gang komt en dat is laat in vergelijking met andere jaren. Voor groenten moest zo’n 11 procent meer op tafel worden gelegd.
Verse vis was ruim 12 procent duurder. GfK meet de prijzen aan de hand van een consumentenpanel dat bestaat uit ongeveer 4400 mensen.

Reageer op dit artikel