nieuws

Staatssecretaris boos over mosselvisserij

Horeca

Staatssecretaris Faber (Visserij) vindt het onbegrijpelijk dat Duitsland mosselen laat vissen in de Dollard, op de grens met Nederland. Volgens Faber is de eenzijdige toestemming strijdig met het ‘goede nabuurschap’ dat beide landen voor dit gebied hadden afgesproken.

Een woordvoerder van Faber heeft dat dinsdag bevestigd. Faber reageert met haar kritiek op de toestemming die een Duits bedrijf onlangs kreeg om nabij Delfzijl mosselen te vissen. Het ging om een droogvallende plaat genaamd De Hond. Dat gebied wordt door zowel Nederland als Duitsland geclaimd. De zeggenschap over het gebied is geregeld in het Eems-Dollardverdrag uit 1960 en een milieuprotocol uit 1996.

Naar aanleiding van deze verdragen heeft Nederland de droogvallende platen gesloten voor visserij. Duitsland deed dat echter niet. ‘Het is spijtig dat Duitsland dat niet goed geregeld heeft. Daardoor waren er geen wettelijke mogelijkheden om de aanvraag van de mosselvissers af te wijzen. De mosselvissers hebben Duitsland daarmee in een onmogelijke positie geplaatst’, aldus de staatssecretaris dinsdag op Radio Noord.

Faber heeft inmiddels een brief gestuurd aan de verantwoordelijke minister Künast van Duitsland en de minister van de deelstaat Nedersaksen. Daar heeft ze aangedrongen op aanpassing van het Eems-Dollardverdrag. Faber wil zo voorkomen dat later andere mosselbanken worden weggevist.

Reageer op dit artikel