nieuws

Staking kost patiënten warme maaltijd

Horeca

Dertig personeelsleden van de keuken van het Medisch Centrum Leeuwarden hebben maandagochtend het werk neergelegd. Hiermee protesteren zij tegen het mislukken van de CAO-onderhandelingen tussen de bonden en de zorginstellingen.

Patiënten van drie ziekenhuizen, één verzorgingshuis en twee verpleeghuizen krijgen maandag geen warme maaltijd voorgeschoteld. Daarvoor in de plaats zijn uitgebreide lunchpakketten besteld. ’s Ochtends en ’s avonds komt de gewone broodmaaltijd. Volgens de bonden is de zorg voor de patiënten gegarandeerd.
Zondagnacht liepen de onderhandelingen in de zorgsector tegen de verwachting in stuk. Ondanks een geboden loonsverhoging van 9 procent in twee jaar kwamen de partijen er niet uit. De bonden willen een loonsstijging van 8 procent en een dertiende maand. Dat komt neer op een extra verhoging van 2,4 procent, verdeeld over drie jaar.’

Zandbank
Iedereen had verwacht dat zondagavond de handen geschud konden worden maar er dook toch een zandbank op die te hoog bleek te zijn’, aldus W. Moorlag namens de gezamenlijke bonden. Het overleg is nu volledig verbroken. Beide partijen gaan pas weer aan de onderhandelingstafel zitten als de werkgevers een nieuw loonbod doen.
Met de staking van het keukenpersoneel in Leeuwarden is het startsein gegeven van een serie landelijke acties in de zorgsector. Voor Noord-Nederland staat woensdag een staking van al het operatiepersoneel gepland. In alle tien ziekenhuizen wordt dan niet geopereerd. Voor het MCL-zuid in Leeuwarden alleen al zijn 67 operaties afgelast.

Reageer op dit artikel