nieuws

‘Toename gebruik xtc uitgaanscircuit

Horeca

Het gebruik van xtc-pillen onder Nederlandse jongeren verschuift steeds verder van de houseparty’s naar het reguliere uitgaanscircuit. Bijkomend risico is dat deze jongeren minder bekend zijn met de risico’s van xtc dan housepartybezoekers, die de stimulerende middelen al lange tijd tot zich nemen.

De Ambulante Verslavingszorg Groningen (AVG) heeft dit in de praktijk vastgesteld. Het Trimbos Instituut, dat onder meer het gebruik van drugs in Nederland onderzoekt, bevestigt deze ontwikkeling. De AVG ziet vooral gevaren in het mixen van drugs met alcohol. De zorg noemt dat een van de grootste risico’s van xtc-gebruik. Dat kan onvoorspelbare uitwerkingen in het lichaam kan veroorzaken.

‘Op houseparty’s is alcohol vaak niet verkrijgbaar’, stelt woordvoerder R. Otten van de AVG. ‘Organisatoren van houseparty’s weten wat de risico’s van het onverantwoord mixen kunnen zijn.’ In het reguliere uitgaansleven wordt geen rekening gehouden met eventuele cocktails van drank en drugs die jongeren tot zich kunnen nemen. ‘Zowel xtc als alcohol werken lichaamsuitdrogend’, legt Otten de risico’s uit. Hij wil intensieve voorlichting om jongeren op deze gevaren te wijzen.

Uit de jongste cijfers van het Trimbos Instituut blijkt overigens dat het xtc-gebruik in Nederland de afgelopen jaren met 40 procent is afgenomen. Slechts 1,4 procent van de jongeren tussen de 10 en 18 jaar heeft ervaring met xtc; voor wiet ligt dit percentage op 9,3 procent. Meer dan de helft van de jongeren drinkt meer dan eens per maand alcohol.

Reageer op dit artikel