nieuws

Tweederde van dieren geruimd

Horeca

Tweederde van alle dieren die moeten worden geruimd in verband met de mond- en klauwzeeruitbraak is tot nu toe geruimd. Dit zei minister Brinkhorst van Landbouw dinsdag tijdens een algemeen overleg met de Tweede Kamer. Tot dusver zijn er 1100 bedrijven geruimd waarbij 190.000 dieren werden gedood.

De komende tijd moeten van de bedrijven van 1800 veehouders, onder wie veel hobbyboeren, nog 90.000 dieren worden geruimd. Brinkhorst verwacht dat de ruimingen eind mei afgerond kunnen worden. Na een eindscreening drie weken later, kunnen de stallen weer bevolkt worden.
Bij de ruimingen is alleen in Kootwijkerbroek veel politieassistentie nodig. Dat zal vooral maandag het geval zijn, als de laatste veehouderijen in Kootwijkerbroek op het programma staan. Het gaat dan voornamelijk om boeren die zich hebben verzet tegen het doden van hun vee.

Ook de afgelopen dagen was het er nog onrustig, aldus directeur P. Cloo van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV). Dinsdag heeft de RVV nog aangifte gedaan tegen een boer die een RVV-medewerker had bedreigd. De boer had de RVV’er per auto achtervolgd tot in het crisiscentrum te Stroe.

Een dag eerder waren vier RVV-medewerkers op verschillende plekken zodanig mondeling bedreigd, dat ze op advies van de Mobiele Eenheid (ME) het erf hebben verlaten. De RVV verwacht ook over drie weken nog politie nodig te hebben in Kootwijkerbroek. Dan moeten de resterende dieren een eindscreening ondergaan, waarbij bij sommige dieren bloed wordt afgetapt.

Begin april hebben inwoners van het dorp een grote groep ruimingsmedewerkers bijna een dag lang gegijzeld. Van die bedreigde medewerkers zitten er nog enkele thuis met psychische en lichamelijke klachten. Volgens directeur Cloo weigeren sommige medewerkers ook nog in Kootwijkerbroek te ruimen. Ook zeggen ze er later nooit vakantie te willen houden.

Reageer op dit artikel