nieuws

Uitwisseling moet horeca door warme dagen heen helpen

Horeca

De horeca in Nederland maakt zich op voor een extreem druk weekeinde. Door een schrijnend personeelsgebrek in de sector hebben ondernemers besloten tot een uitwisselingsregeling van personeel die nu gaat werken. Zaken zonder terras lenen daarbij hun mensen uit aan andere cafés om de drankjes bij de klanten te krijgen.

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het uitwisselingsprogramma hoog nodig om de kwaliteit van de bediening op peil te houden. ‘Het aantal vacatures is zorgelijk. Het is nog niet desastreus, maar ondernemers moeten wel heel creatief zijn’, aldus een woordvoerster.

De nieuwste vondst is het uitwisselingsprogramma. ‘Zaken in het land zonder terras lenen hun mensen uit. Als dat arbeidsrechtelijk goed geregeld is, kan dit goed werken. We halen alles uit de kast, want het niveau van de service moet gegarandeerd kunnen worden.’ Het aantal vacatures is de horeca ligt rond de 20.000.

De strandpaviljoens zeggen sinds donderdag al alle hens aan denk te hebben. ‘Nederlanders pakken direct de eerste de beste kans om naar het strand te gaan. Je weet het immers maar nooit met dat Nederlandse weer’, aldus een woordvoerder van het Zandvoorste paviljoen Havana aan Zee. Met personeel redt hij het net, denkt hij. ‘Maar de rek is er wel uit.’

Volgens Toerisme Recreatie Nederland krijgen vooral campings te maken met extra drukte door het warme weer. ‘Kampeerders gebruiken het mooie weekend om met de caravan proef te draaien voor het grote werk met Hemelvaart, Pinksteren en de zomervakantie’, zegt een woordvoerder. Verder verwacht hij enkele honderdduizenden dagtoeristen die vooral de stranden opzoeken.

Reageer op dit artikel