nieuws

Veel telefoontjes over dioxine Bonte Wever

Horeca

Enkele tientallen mensen hebben sinds zondag met het informatienummer van de gemeente Hardenberg gebeld over de dioxine die vorige week maandag bij de brand in uitgaanscentrum de Bonte Wever in Slagharen is vrijgekomen. Een aantal bellers is ongerust, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Hardenberg maakte zondag bekend dat bij de brand de uiterst giftige en kankerverwekkende stof in een onbekende concentratie is vrijgekomen. Bewoners van het gebied, waarboven de rookpluim tot drie kilometer afstand heeft gehangen, wordt aangeraden geen groenten uit de tuin te eten. Boeren wordt geadviseerd hun koeien binnen te houden en niet te maaien of te ploegen. Het merendeel van de bellers naar het informatienummer (0523-289599) willen meer informatie over de gemeentelijke adviezen. Ook wordt gebeld door mensen die willen weten of hun vakantie in Slagharen kan doorgaan. De aangeraden beperkingen gelden tot er meer duidelijkheid is over de concentratie van de vrijgekomen dioxine. Uit metingen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) tijdens de brand, blijkt dat onder de rookpluim tot een afstand van 3 kilometer, dioxine is aangetroffen. Dit onderzoeksgebied is zaterdag uitgebreid tot een gebied met een afstand van 3 tot 8 kilometer onder de rookpluim, die in zuidwestelijke richting vanaf de Bonte Wever trok. Volgens de gemeentewoordvoerder is het onderzoeksgebied onder meer uitgebreid, omdat bewoners op een afstand van 3 tot 8 kilometer vanaf de Bonte Wever brandresten zoals glaswol in hun tuin vonden. De resultaten van het nadere onderzoek door het RIVM worden eind deze week verwacht. Dioxine ontstaat door onvolledige verbranding van bepaalde soorten kunststoffen.

Reageer op dit artikel