nieuws

Veel telefoontjes over dioxine Bonte Wever

Horeca

Enkele tientallen mensen hebben sinds zondag met het informatienummer van de gemeente Hardenberg gebeld over de dioxine die vorige week maandag bij de brand in uitgaanscentrum de Bonte Wever in Slagharen is vrijgekomen. Een aantal bellers is ongerust, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Hardenberg maakte zondag bekend dat bij de brand de uiterst giftige en kankerverwekkende stof in een onbekende concentratie is vrijgekomen. Bewoners van het gebied, waarboven de rookpluim tot drie kilometer afstand heeft gehangen, wordt aangeraden geen groenten uit de tuin te eten. Boeren wordt geadviseerd hun koeien binnen te houden en niet te maaien of te ploegen.

De bellers naar het informatienummer (0523-289599) willen meer weten over de gemeentelijke adviezen. Ook willen mensen weten of hun vakantie in Slagharen kan doorgaan. De aangeraden beperkingen gelden tot er meer duidelijkheid is over de concentratie van de vrijgekomen dioxine.

Uit metingen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) tijdens de brand, blijkt dat onder de rookpluim tot een afstand van 3 kilometer, dioxine is aangetroffen. Dit onderzoeksgebied is zaterdag uitgebreid tot een gebied met een afstand van 3 tot 8 kilometer onder de rookpluim, die in zuidwestelijke richting vanaf de Bonte Wever trok.

Volgens de gemeentewoordvoerder is het onderzoeksgebied onder meer uitgebreid, omdat bewoners op een afstand van 3 tot 8 kilometer vanaf de Bonte Wever brandresten zoals glaswol in hun tuin vonden. De resultaten van het nadere onderzoek door het RIVM worden eind deze week verwacht. Dioxine ontstaat door onvolledige verbranding van bepaalde soorten kunststoffen.

Ook attractiepark Slagharen, voorheen Ponypark Slagharen, krijgt sinds maandagochtend tientallen telefoontjes van ongeruste mensen. Vooral groepen die hebben gereserveerd zijn bang dat hun geplande bezoek niet door kan gaan door het dioxinegevaar. Het park ligt echter niet onder de rookpluim en is daardoor vrij van deze kankerverwekkende stof.

De circa 350 personeelsleden van de Bonte Wever zijn maandagmiddag ingelicht over de gevolgen van de brand voor hun baan. Eigenaar H. van der Most gaat proberen personeelsleden onder te brengen bij andere parken binnen zijn onderneming. Toch zullen vele mensen een andere baan moeten zoeken.

Tijdens de emotionele bijeenkomst in Hardenberg heeft Van der Most gezegd zijn best te zullen doen om op de plek van de Bonte Wever een nieuw park te openen. ‘Ik ga proberen daar iets geks neer te zetten, maar de Bonte Wever krijgen we natuurlijk nooit meer terug.’ Van der Most verwacht veel problemen bij het verkrijgen van vergunningen voor nieuwbouw op de locatie aan de rand van het dorp Slagharen.

Reageer op dit artikel