nieuws

Woede over instorting feestzaal Israël

Horeca

In Israël groeit de woede over de instorting van een feestzaal in Jeruzalem donderdagavond tijdens een trouwfeest. Mensen die de afgelopen weken festiviteiten in de zaal bijwoonden, zeggen dat het gebouw toen ook al schudde. De autoriteiten grepen echter niet in. De roep om het aftreden van burgemeester Ehud Olmert groeit.

Iemand die vorige week een partij bijwoonde in het pand zei dat het gebouw zo trilde dat hij dacht dat het ging om een aardbeving. ‘Ik besefte niet dat het alleen de hal was die schudde. De tafel, de borden, de glazen, zelfs de bloemen bewogen’, zei hij.
Reddingswerkers, die in het gebouw speurden naar mogelijke overlevenden, hebben hun werk zaterdag gestaakt. Generaal Ofir, die het reddingswerk leidde, besloot de speurtocht te beëindigen omdat hij verwacht geen overlevenden meer in de puinhopen te vinden. ‘Ik heb besloten de operatie te staken, gezien het gevaar van het werk in het gebouw.’ De politie heeft alle aanvankelijk vermiste gasten van de bruiloft opgespoord.
De hulpverleners waren inmiddels aanbeland op de tweede verdieping. Tot nu toe zijn 23 doden geborgen. Er zijn driehonderd à 350 gewonden.

Constructiefouten
De vloer stortte donderdag in tijdens een huwelijksfeest in een danszaal op de derde verdieping. Naar schatting 650 mensen woonden het feest bij. De bruidegom liep slechts lichte verwondingen op maar de bruid brak door haar val haar bekken en haar borstbeen.
De oorzaak van het drama wordt gezocht in fouten bij de bouw van het pand. De politie heeft tien mensen aangehouden voor verhoor die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de ramp. Het gaat onder anderen om de vier eigenaars, twee aannemers, een bouwkundig ingenieur en een uitvoerder die het dak van de danszaal had gebouwd.
Ook de uitvinder van een speciale lichte constructie die is gebruikt bij de bouw is aangehouden. Deze constructie is in veel panden in Israël sinds begin jaren tachtig gebruikt, maar inmiddels verboden.

Het ongeluk is volgens de politie bijna zeker te wijten aan constructiefouten. Verscheidene gasten hadden een van de eigenaren van het gebouw al gewaarschuwd voordat het feest begon. Ze wezen hem op scheurtjes die ze in de vloer hadden opgemerkt. Die waren volgens de eigenaar het gevolg van ‘aardbewegingen’.

Reageer op dit artikel