nieuws

1 op 5 werknemers zoekt andere job

Horeca

Ondanks dat werknemers in de horeca, verblijfsrecreatie en contractcatering een positief beeld over hun vak hebben is één op de vijf op zoek naar een andere baan. Redenen hiervoor zijn het salaris en de werktijden.

Dat blijkt uit trendonderzoek van het bedrijfschap Horeca en Catering waarin gekeken is naar in- en uitstromers in het horecavak over een periode van twee jaar (1998-1999). Ongeveer 285.000 mensen werkten in september 1999 in de horeca. Bijna eenderde hiervan is instromer, wat inhoudt dat zij een jaar eerder nog niet in de horeca werkten. Circa 70.000 mensen besloten in datzelfde jaar de horeca te verlaten, dat is een kwart van alle werknemers die in september 1998 in de horeca werkten.

Tijdelijke bijbaan
Tweederde van de uitstroom wordt veroorzaakt door scholieren en studenten die hun werk als een tijdelijke bijbaan zien. Volgens het bedrijfschap zijn de mogelijkheden om deze uitstroom terug te dringen, beperkt. Meer dan de helft van de werknemers in de horeca geven aan werktempo en werkbelasting een onvoldoende.
Als aantrekkelijk punt van het werken in de horeca noemt het personeel de omgang met mensen. Ook werksfeer en -inhoud zijn redenen om in de bedrijfstak te blijven. Eén op de drie werknemers in de contractcatering noemt de werktijden als meest aantrekkelijke aspect.

Reageer op dit artikel