nieuws

Achttiende geval van BSE in ons land

Horeca

Bij een rund op een melkveehouderij in Barneveld is de gekkekoeienziekte BSE vastgesteld. Het is het achttiende geval sinds de ziekte in 1997 is ontdekt. Dat heeft het ministerie van Landbouw donderdag bekendgemaakt. Maandag is in Olst het zeventiende geval ontdekt.

Ruggenmerg en hersenen van runderen met de gekkekoeienziekte kunnen bij mensen de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob veroorzaken, als geen andere maatregelen worden genomen. Sinds enige tijd worden echter alle besmettelijke delen tijdens de slacht verwijderd. De koe uit Barneveld is op 5 juni gedood. Uit een standaardtest is donderdag komen vast te staan dat ze BSE-besmet was. De 55 stalgenoten van het dier worden afgemaakt voor onderzoek door instituut ID-Lelystad.

Reageer op dit artikel