nieuws

Akkoord over aanpak rundvleessector

Horeca

De Europese landbouwministers zijn dinsdag definitief akkoord gegaan met de aanpak van de rundvleessector waarvoor EU-commissaris Fischler zich vanwege de gekkekoeienziekte BSE sterk maakte. Minister Brinkhorst handhaafde zijn verzet tegen het bewuste zevenpuntenplan ‘omdat het geen echt signaal is voor hervorming van de markt’. Hij werd echter overstemd.

Over twee punten zoals het opkopen van runderen ouder dan dertig maanden waren de ministers het al eerder eens geworden. Een van de resterende voorstellen betrof de interventieregeling, bedoeld om het aanbod op de markt te verminderen. Nu haalt de unie op haar kosten maximaal 350.000 ton uit de markt als de garantieprijs onder een bepaald niveau zakt. Dat gaat naar 500.000 ton. Brinkhorst had als compromis willen meegaan tot 400.000 ton. ‘Laat toch de markt zijn werk doen in plaats van zo’n aanbodgerichte aanpak’, stelde de bewindsman na afloop van de vergadering.

De rundvleessector, die verder inklapte na de uitbraak van mond- en klauwzeer, boert intussen duidelijk beter. Terwijl de terugval in het verbruik (op jaarbasis) in januari in de Europese Unie tegenover oktober nog gemiddeld dertig procent bedroeg en in maart 23 procent, was dat begin juni nog maar 8,8 procent. De consumptie vertoonde al die tijd in Nederland geen wijzigingen. Nederlanders lieten hun biefstukje niet staan ondanks BSE en MKZ.

Het herstel is voor de Nederlandse bewindsman sneller gegaan dan verwacht. De druk om drastisch te hervormen, is daardoor minder. Maar Fischler vond dat de markt maar traag lijkt te reageren op positieve ontwikkelingen, zoals het heropenen van de Russische markt en de versoepeling van de beperkingen op het veetransport in de lidstaten.
Volgens Brinkhorst stonden verder Duitsland, Denemarken en Groot-Brittannië aanvankelijk ook niet te trappelen om het plan van Fischler te aanvaarden, maar douceurtjes trokken hun ministers over de streep. Alleen Spanje stemde ook tegen.

Reageer op dit artikel