nieuws

‘Brandpreventie Bonte Wever ondermaats

Horeca

De brandveiligheid in het in mei uitgebrande congres- en recreatiecentrum de Bonte Wever in Slagharen was al jaren niet goed. Dat stelt het Radio 1 Journaal donderdagochtend na bestudering van brieven van de gemeente Hardenberg waar het programma de hand op heeft weten te leggen.

De gemeente zou verscheidene brieven hebben gestuurd waarin H. van der Most, eigenaar van het uitgaanscomplex, werd gesommeerd aan de brandveiligheidseisen te voldoen. In september 1997 werd in een door toenmalig burgemeester H. Smit ondertekende brief gesteld dat ‘bij een brand in de Bonte Wever de kans op doden en/of gewonden met blijvend letsel erg hoog is. Het vluchten vanuit een ruimte en het vluchten naar een veilige plaats buiten het gebouw is zeer slecht te noemen… Verder kan worden gesteld dat een eenmaal uitgebroken brand onbeperkt kan uitbreiden.’

Van der Most vindt niet dat hij bezoekers van de Bonte Wever aan te grote risico’s blootstelde. ‘Het is sinds die tijd verbeterd. Natuurlijk kan het beter, maar het complex was zo groot. En met de veiligheid van de mensen zat het goed.’

De gemeente Hardenberg bevestigt donderdagochtend dat er jarenlang correspondentie heeft plaatsgehad met de Bonte Wever over de brandveiligheid van het complex. Inhoudelijk wil de gemeente niet reageren in afwachting van de uitkomsten van een uitgebreid onderzoek naar de brand.

Centraal in dat onderzoek staat de vraag hoe de verschillende operationele en gemeentelijke processen hebben gefunctioneerd, zowel voor als na de brand. Het onderzoek, onder leiding van brandweercommandant Th. Faber van Groningen, is vermoedelijk medio november klaar.

Talrijke preventietips in het branddossier

Reageer op dit artikel