nieuws

Brinkhorst nu ook tegen Argentijns vlees

Horeca

Minister Brinkhorst (Landbouw) heeft zich in navolging van de Tweede Kamer ook tegen rundvlees uit Argentinië gekeerd. Dat heeft hij donderdag aan de Kamer geschreven. Alle fracties stelden hernieuwde invoer dinsdag ter discussie, omdat runderen in Argentinië massaal zijn ingespoten met MKZ-vaccin. Zij vinden de import onrechtvaardig omdat Nederland MKZ-vlees moest vernietigen en niet mocht exporteren.

De Europese Commissie kan echter binnenkort beslissen de grenzen te heropenen. Brinkhorst heeft gezegd bij de commissie te zullen pleiten voor verlenging van het importverbod op Argentijns vlees. Hij verwacht dat de Verenigde Staten en Japan hun grenzen zeker gesloten zullen houden. Volgens een woordvoerder van de keuringsdienst van waren SENASA telt Argentinië momenteel 817 bevestigde MKZ-gevallen. Rundvlees uit het Zuid-Amerikaanse land wordt in Nederland onder meer in gespecialiseerde restaurants gegeten.

Brinkhorst verzet zich niet tegen rundvlees uit het aangrenzende Uruguay. Daar heerst sinds eind april mond- en klauwzeer. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Landbouw stelt dat volgens de Europese Commissie de Uruguyaanse autoriteiten de MKZ-crisis beter hebben aangepakt dan hun Argentijnse collega’s. Bovendien geeft het Uruguyaanse ministerie van Veehouderij, Landbouw en Visserij meer openheid van zaken.

Het ministerie meldde donderdag dat er 1204 gevallen van mond- en klauwzeer zijn vastgesteld. Midden vorige week stond dat aantal nog op 779. In alle provincies behalve het gebied rond de hoofdstad Montevideo is zeker één keer de ziekte geconstateerd.
Het Uruguyaanse ministerie verwacht omstreeks deze tijd alle runderen te hebben ingeënt. Volgens internationale spelregels mag een land de uitvoer van vlees hervatten dertig dagen nadat de vaccinatie is voltooid. Bovendien mogen zich dertig dagen lang geen nieuwe gevallen voordoen.

Omdat Uruguay beter voldoet aan de voorwaarden van de Europese Commissie dan Argentinië, is de commissie voornemens de grens voor Uruguayaans rundvlees over circa een maand weer te openen. Nederland is daarmee akkoord gegaan.

Meer over voedselbedreigende ziekten

Reageer op dit artikel