nieuws

Brouwer bindt strijd aan met blik

Horeca

Heineken heeft op verschillende locaties langs de Nederlandse kust recyclebakken voor blik geplaatst. De bierbrouwer wil zo een bijdrage leveren aan de aanpak van het zwerfvuil in Nederland.

Heineken is vorige week begonnen met het plaatsen van de bakken. In totaal komen er zo’n honderd langs de stranden te staan. De blikbakken hebben de uitstraling van een bierblikje, waardoor ze voor de consument makkelijk te herkennen zijn. In de bakken worden de blikken door het overhalen van een hendel direct platgedrukt. Mochten de bakken een succes blijken, dan wil Heineken ze op termijn op grotere schaal in Nederland gaan inzetten.
Het initiatief komt op het moment dat milieuminister Pronk het voorstel doet statiegeld op blik in te voeren. De bewindsman hoopt daarmee de groeiende hoeveelheid zwerfvuil terug te dringen. Bier- en frisdrankenproducenten zijn fel tegen. Ook Koninklijk Horeca Nederland ziet niets in het plan. In een persbericht noemt KHN de milieuwinst van de maatregel te verwaarlozen. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat ongeveer 10 procent van het zwerfafval uit lege drankverpakkingen bestaat.

Reageer op dit artikel