nieuws

Celstraffen voor schut- ters wegrestaurant

Horeca

De rechtbank in Arnhem heeft dinsdag een vader en zoon uit Oss veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk twaalf en negen jaar voor hun aandeel aan de dodelijke schietpartij op 9 augustus 1999 in wegrestaurant de Lucht, bij Bruchem langs de A2. Bij de schietpartij kwam een 28-jarige man uit Utrecht om het leven en raakte een 24-jarige man zwaargewond.

De 52-jarige F. van Vlijmen en diens 33-jarige zoon kwamen die dag het drukke wegrestaurant binnen en begonnen direct te schieten. De bijna vierhonderd bezoekers raakten door de dodelijke schietpartij in grote paniek. Veel mensen vluchtten in paniek naar buiten of kropen onder stoelen en tafels. Sommige restaurantgangers kampen nu nog met de psychische gevolgen van het incident.
Na de fatale schietpartij meldden vader en zoon zich bij de politie. Volgens hen hadden de slachtoffers geprobeerd hen af te persen. Zij vertelden dat zij twee dagen eerder op een parkeerplaats in Oss door de beide slachtoffers waren bedreigd en mishandeld. Die zouden toen hebben geprobeerd hen 250.000 gulden af te persen.

Nieuwe afspraak
De omgekomen man meende dat vader Van Vlijmen verantwoordelijk was geweest voor het oprollen van een XTC-laboratorium, waardoor hij veel geld was kwijtgeraakt. Die bewuste dag was een nieuwe afspraak gemaakt in het restaurant om verder te onderhandelen. Maar zover kwam het niet.
Volgens getuigen opende de vader meteen het vuur met een uzi. De zoon schoot met een revolver. Een 24-jarige man werd drie keer geraakt, maar wist zich toch nog buiten in een sloot te verbergen. Daarop gingen de vader en zoon terug het restaurant in. De 28-jarige man uit Utrecht werd weer geraakt en overleed later in het ziekenhuis.
De vader kreeg de hoogste straf, omdat de rechtbank oordeelde dat hij een ‘leidende en aanzuigende rol’ heeft gespeeld.

Reageer op dit artikel