nieuws

Diermeel in veevoer blijft taboe

Horeca

Het gebruik van diermeel in veevoer blijft ook na 1 juli voorlopig taboe in de Europese Unie. De Europese ministers van Landbouw kwamen er dinsdag zelf niet uit of het dan aflopende verbod moet worden verlengd. Ze zijn verdeeld over een definitieve ban. Daardoor krijgt de Europese Commissie het voor het zeggen. Die zal binnen twee weken besluiten het verbod te verlengen.

Het verbod werd begin dit jaar ingesteld na de uitbraak van de gekkekoeienziekte BSE in Duitsland en Spanje om de ongerustheid onder consumenten weg te nemen. Het gebruik van diermeel in veevoer wordt gezien als een van de oorzaken van BSE.
Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Spanje willen voorgoed af van dierlijke producten zoals gemalen karkassen en slachtafval in alle veevoeder. Sinds 1994 is diermeel in voer voor rundvee al niet meer toegestaan, maar sinds begin dit jaar dus ook in voer voor varkens en pluimvee. De Europese Commissie vindt de laatste maatregel wetenschappelijk niet te rechtvaardigen. Commissaris Byrne wil verder landen waar geen BSE voorkomt zoals Zweden en Finland, een ontheffing geven.

Reageer op dit artikel