nieuws

Dorp herdenkt fatale hotelbrand Australië

Horeca

Nabestaanden van de slachtoffers en overlevenden van de fatale brand in een hotel voor rugzaktoeristen in het Australische dorpje Childers zijn uit vele landen naar de plaats van de ramp gereisd voor een herdenkingsplechtigheid. Zaterdag is het een jaar geleden dat vijftien ‘backpackers’ om het leven kwamen in de vlammenzee die was veroorzaakt door brandstichting. Onder de slachtoffers waren twee Nederlanders.

Na de herdenking wordt gesproken over een passend monument. Volgens een woordvoerster van de gemeente komt dat wellicht op de plek waar nu nog de ruïne van het afgebrande hotel staat. Zij vertelt dat het dorpje nog dagelijks wordt geconfronteerd met het drama. ‘Elke keer als je door de straat loopt, zie je het afgebrande hotel en herleeft het drama van die nacht. Bovendien staat Childers hoog op de lijst van favorieten van ramptoeristen. Voor het drama kwamen backpackers altijd in groten getale naar ons dorpje om fruit te plukken. Nu doen mensen Childers aan om de zwartgeblakerde overblijfselen van The Palace Backpackers Hostel te zien.’

Een 38-jarige Australiër wordt verdacht van de brandstichting. De man, Robert Long, wordt beschuldigd van moord op twee van de jonge slachtoffers en van brandstichting. Long had wegens een betalingsachterstand ruzie met de leiding van het hotel en had al gedreigd mensen te doden of te verwonden.

Hij bekende in eerste instantie de brand te hebben aangestoken maar trok later zijn bekentenis in. Half januari bepaalde een rechter dat Long zich in de rechtszaal zal moeten verantwoorden. Het proces begint waarschijnlijk in augustus nadat het in januari werd uitgesteld. Reden voor het uitstel is onder meer de grote mediahype rond de zaak, die volgens de advocaat van de verdachte een eerlijke rechtszaak in de weg staat.

Reageer op dit artikel