nieuws

Frisdrankconsumptie licht gestegen

Horeca

De Nederlander heeft vorig jaar iets meer frisdrank gedronken. De consumptie groeide van 88,2 liter per persoon in 1999 naar 89,5 liter vorig jaar. De consumptie van mineraalwater nam iets af: van 17,3 naar 17,1 liter per persoon. Meer dan de helft hiervan is inmiddels koolzuurvrij.

Dat blijkt uit cijfers die de Vereniging Nederlandse Frisdranken Industrie (NFI) vanmorgen bekendmaakte. De totale consumptie van fris, limonades en bronwater steeg met 3 procent naar 1,4 miljard liter. Klassiekers als cola, sinas en lemon verloren iets terrein, terwijl vruchtenlimonades als cassis en appel iets vaker werden verkocht.
De exporteurs van frisdrank zagen hun afzet fors dalen. Vooral in de uitvoer van de goedkopere frisdranken verloren zij terrein aan buitenlandse fabrikanten. De export ging met bijna eenderde terug: van 305 miljoen liter in 1999 naar 208 miljoen liter.

Reageer op dit artikel