nieuws

Geen importstop op MKZ-vlees

Horeca

Europa staat de import van MKZ-vlees uit Uruguay toe. Vlees uit Zuid-Amerika geldt als een specialiteit in Nederlandse restaurants.

Minister Brinkhorst (Landbouw) deelde eind vorige week mee dat het vlees wordt toegelaten. De Kamer had onlangs een motie van VVD-Kamerlid Oplaat aangenomen, die de minister opriep de import te weigeren.
In Uruguay zijn ruim 1200 gevallen van mond- en klauwzeer. Runderen zijn er massaal ingeënt met MKZ-vaccins. De Kamer vindt het schrijnend dat het Zuid-Amerikaanse land wel mag exporteren, terwijl Nederland zijn miljardenexport moest staken bij vaccinatie van runderen.Tijdens stemming in het permanent veterinair comité bleek Nederland echter alleen te staan.
In het comité zitten landbouwdeskundigen uit alle lidstaten. Over Argentijns vlees heeft Europa nog geen besluit genomen.

Reageer op dit artikel