nieuws

Haagse horeca: proef sluitingstijden

Horeca

Bijna de helft van de horecagelegenheden in de uitgaanscentra van Den Haag doet vanaf zondag mee aan een proef met vrije sluitingstijden. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente donderdag bekendgemaakt.

Den Haag, de derde stad van het land, heeft al jaren een suf imago op het gebied van uitgaan. Op het Spui, het Plein, de Grote Markt, het Buitenhof en in Scheveningen-bad zijn 95 discotheken en kroegen gevestigd. Zeker 37 van deze gelegenheden hebben een zogenoemd horecaconvenant ondertekend. In deze overeenkomst staan regels waaraan de deelnemers zich moeten houden om overlast te voorkomen. Kroeg- of disco-eigenaren die de afspraken schenden, worden uitgesloten van verdere deelname.

Overlast
De gemeente hoopt dat de overlast door horecabezoekers afneemt als gevolg van de proef. Daartoe is onderzocht hoeveel overlast het uitgaanspubliek op het moment veroorzaakt. Deze gegevens kunnen worden vergeleken met de nieuwe situatie. Het is onduidelijk hoeveel horeca-etablissementen vanaf zondag geopend blijven tot in de vroege morgen. De afdeling Den Haag van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Leuke uitgaansstad
Nachtbrakers komen in Den Haag nauwelijks aan hun trekken in vergelijking met stappers in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Zelfs aanzienlijk kleinere steden als Groningen en Tilburg beschikken over een veel aantrekkelijker en gevarieerder aanbod van kroegen en dansgelegenheden.
De Haagse jongerenraad in oprichting denkt dat het vrijgeven van openingstijden Den Haag geen leukere uitgaansstad zal maken. De raad denkt dat het stappen in de stad pas echt de moeite waard wordt als er een paar grote discotheken bij komen. ‘Den Haag heeft het imago dat het geen uitgaansstad is’, stelt oprichter N. Vogels. ‘Ook al blijven de kroegen en discotheken tot tien uur ’s ochtends open, dat brengt daar geen verandering in.’

Reageer op dit artikel