nieuws

Horecagilde houdt AVV van CAO niet tegen

Horeca

Het Nederlands Horeca Gilde (NHG) is er niet in geslaagd om het algemeen verbindend verklaren van de horeca-CAO te verhinderen.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft recentelijk de algemeenverbindendverklaring voor de CAO afgegeven. Hiermee geldt de CAO voor alle werkgevers en werknemers in de horeca, met uitzondering van de bedrijven die dispensatie hebben zoals de leden van het horecagilde en hun personeel.
Volgens Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is de CAO van toepassing op ruim 400.000 horecawerknemers, waarvan driekwart bij KHN-bedrijven werkt. Die meerderheid is nodig om een algemeenverbindendverklaring te kunnen krijgen.
Het Nederlands Horeca Gilde, de kleine tegenhanger van KHN, heeft steeds verklaard dat KHN niet de meerderheid van de werknemers in de bedrijfstak vertegenwoordigt. In die zin is het niet terecht om de totale bedrijfstak afspraken op te leggen die door KHN en de vakbonden zijn gemaakt, meent het NHG. Bij verschillende gelegenheden verweet de organisatie KHN gegoochel met cijfers. Het NHG liet onderzoek doen en benaderde ook de politiek over de kwestie. Dat leidde tot Kamervragen. Volgens de minister is er echter niets mis met het representativiteitscijfer van KHN.De nieuwe horeca-CAO heeft een looptijd van twee jaar en in die periode stijgen de lonen met 7,75 procent. De leden van het horecagilde en hun personeel vallen onder een eigen CAO.

Reageer op dit artikel