nieuws

Keukenafval niet voor varkens

Horeca

Vanaf juli 2002 mag in de hele Europese Unie geen keuken- en restaurantafval (swill) meer aan varkens worden gevoerd. Dat hebben de Europese Landbouwministers gisteren besloten.

Nederland kent al sinds 1986 een verbod op swill. Maar in Groot-Brittannië kregen sommige boeren een ontheffing. De oorzaak van de in Groot-Brittannië uitgebroken mkz-crisis is getraceerd naar keukenafval van een Engelse legerkazerne en een lokaal Chinees restaurant.
Door verdeeldheid over een definitief verbod namen de EU-ministers geen besluit over verlenging van het totaal verbod op diermeel na 1 juli. Het besluit daarover is doorverwezen naar de Europese Commissie. Het totale diermeelverbod werd begin dit jaar van kracht om de ongerustheid onder consumenten weg te nemen. Sinds 1994 is diermeel in voer voor rundvee al niet meer toegestaan. Begin dit jaar werd het ook tijdelijk verboden voor varkens en pluimvee. Dat verbod loopt 1 juli af.

Reageer op dit artikel