nieuws

Minder maar duurdere asperges dit jaar

Horeca

De witte asperges uit Zuidoost-Nederland waren dit jaar duurder, dunner en er waren er minder te krijgen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van veiling ZON in Venlo. De consument moest gemiddeld ruim een gulden meer per kilo betalen dan vorig jaar.

De gemiddelde prijs voor een kilo lag rond de fl. 7,70, de hoogste prijs in vijf jaar tijd. Via ZON werden er dit seizoen een kleine vijf miljoen kilo aangevoerd, drie miljoen kilo minder dan vorig jaar. Dat komt niet alleen door het kille voorjaar maar ook omdat sommige telers bij ZON zijn weggelopen en hun ‘witte goud’ op andere manieren aan de consument verkochten.

De kwaliteit van de koningin der groenten uit het aspergegebied bij uitstek was ook dit jaar weer goed, hoewel ze wat dunner dan anders waren. Dat deed volgens ZON aan de goede smaak niets af.

Het aspergeseizoen is het afgelopen weekend officieel afgesloten. Wie toch nog verse witte asperges wil eten, kan de komende drie weken terecht bij de boeren die wat langer doorsteken. Ze doen dat omdat ze door het slechte weer in april en begin mei wat later met steken begonnen zijn.

De zeldzame groene asperges zijn ook nog verkrijgbaar, omdat hun seizoen wat langer duurt. Die zijn overigens met een gemiddelde prijs van fl. 7,54 de kilo een kleine gulden goedkoper dan vorig jaar. Ook groene asperges waren er dit jaar overigens minder te krijgen: twee ton vorig jaar naar ruim één ton dit seizoen. Omdat het seizoen nog even duurt, zal dit verschil wel iets kleiner worden.

Reageer op dit artikel