nieuws

Paus: ‘Nieuwe ethiek van het toerisme

Horeca

Paus Johannes Paulus II heeft opgeroepen tot een nieuwe ‘ethiek van het toerisme’ die de uitwassen van het moderne massatoerisme kan tegengaan. Hij deed dat in een dinsdag gepubliceerde boodschap ter gelegenheid van de 22e dag van het toerisme.

‘In sommige landen heeft het massatoerisme tot het ontstaan van een subcultuur geleid die zowel voor de toeristen als het gastland vernederend is’, aldus de 81-jarige kerkleider.
Als voorbeeld noemde hij comfortabele vakantiecentra die volledig los staan van de werkelijkheid van de landen waarin ze zijn gevestigd. Ze leveren slechts ‘oppervlakkig exotisme’ voor nieuwsgierige toeristen die hongeren naar steeds nieuwe ervaringen.
De ‘mateloze honger’ van de moderne toerist ligt ook aan de basis van het ‘onverdraaglijke schandaal’ van het sekstoerisme, aldus de paus. De toeristenindustrie mag geen moderne vorm van uitbuiting van vooral vrouwen en kinderen worden maar moet de dialoog tussen de culturen bevorderen, maande de kerkvorst.

Reageer op dit artikel