nieuws

‘Retourpremie’ vervangt statiegeld

Horeca

Op de prijs van blikjes en kleine plastic flessen komt per 1 januari 2003 een retourpremie. Deze premie krijgt de consument echter alleen terug als hij het blikje of flesje bij een speciaal inzamelpunt buiten de winkel inlevert.

Supermarkten verrekenen de premie niet aan de kassa, zoals met statiegeld op glazen flessen. Het bedrijfsleven en minister Pronk (Milieu) soebatten al maanden over een heffing op blikjes en flesjes. Pronk denkt met statiegeld het zwerfvuil tegen te gaan. Het bedrijfsleven vindt die maatregel echter veel te duur en ingewikkeld om in de winkels door te voeren. ‘Nu is er een compromis bereikt, waarin statiegeld een andere naam heeft gekregen. Het wordt een retourpremie bovenop de totale prijs van de producten, maar is niet bij de detaillist via de kassabon terug te krijgen. Hoe hoog de premie wordt, moet nog worden vastgesteld’, licht een woordvoerder van het ministerie van Milieu (VROM) toe.

Reageer op dit artikel