nieuws

Snackbars dicht voor dodenherdenking

Horeca

Cafetaria’s en ijssalons die onder artikel 10 van het Vrijstellingenbesluit vallen moeten drie dagen per jaar om 19 uur de deuren sluiten: 4 mei, Goede Vrijdag en 24 december. Deze regel uit de Winkeltijdenwet geldt al sinds 1996 maar is bij velen onbekend, zo bleek eerder deze maand.

IJssalonhouder Jos Heusèrr uit Susteren vernam de regel uit de gemeentelijke infopagina. ‘Ik las dat alle winkels die vallen onder artikel 10, zoals cafetaria’s en ijssalons, op 4 mei om 19 uur dicht moesten zijn’, vertelt hij. ‘Ik had daar nog nooit van gehoord. Ik heb diverse instanties gebeld en niemand wist ervan. Die regel blijkt niet voor andere horecagelegenheden te gelden. Ik vind dat niet eerlijk. Het gaat om drie avonden, die volgens mij niet eens in de CAO zijn geregeld. Dit kost ondernemers geld. Ik vraag me of deze wetswijziging ooit wel is gepubliceerd.’
Ook Harry Balvers, eigenaar van cafetaria ’t Heike in Deurne werd ook op de regel attent gemaakt via de gemeentepagina in een plaatselijk weekblad. ‘In de editie van 3 mei’, zegt hij. ‘Ik wist nergens van. De gemeente maakte er nog ernst van ook. Op 4 mei controleerde de politie her en der of de bedrijven op last van een dwangsom zich wel aan de regels hielden. Om 8 uur ’s avonds waren alle snackbars dicht.’
Navraag bij het ministerie van economische zaken leert dat deze regel uit de Winkeltijdenwet al geldt sinds 1996. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten maakte haar leden daar dit jaar weer op attent in een brief. KHN Stichting Fastfood- en IJsbedrijven blijkt echter minder op de hoogte van het wetsartikel. ‘Het verbaast mij zeer’, zegt voorzitter Johan van der Weerd. ‘Deze regel komt op mij heel betuttelend over. Ik schaar de regel onder de categorie ‘ondernemertje pesten’. Fastfoodbedrijven die onder artikel 10 vallen kunnen zich naar mijn mening beroepen op het feit dat ze bezig zijn met het uitvoeren van horeca-activiteiten. Cafetariahouders moeten volgens mij op 4 mei alleen zorgen dat er bijvoorbeeld geen muziek is gedurende de herdenking.’
Overigens verschilt de handhaving van het wetsartikel per gemeente. Zo volstond de gemeente Amsterdam met een brief aan fastfoodondernemers nabij de Dam. Daarin werd hen verzocht om op 4 mei tijdens de herdenkingsplechtigheden een sobere behandeling van het geluid toe te passen.

Reageer op dit artikel