nieuws

Trek sociale voorbeeld door

Horeca

McDonald’s in Nederland laat zien dat het kan. Wij hopen dat het sociale voorbeeld in Nederland ook verder wordt doorgetrokken in de wereldwijde McDonald’s-organisatie.

Een hartekreet van de voorzitter van de Vakcentrale FNV, Lodewijk de Waal, in het Maatschappelijk Verslag 1971-2001 van McDonald’s Nederland. McDonald’s (30 jaar in Nederland) overhandigde het verslag deze week aan staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
In het verslag, waarin de restaurantketen volop de loftrompet over zichzelf steekt, zegt De Waal dat McDonald’s terecht trots is op zijn wereldwijde organisatie en zijn open dialoog in ‘ons poldermodel’. Maar van die dialoog wil de voorman van de vakcentrale graag elders in de wereld ook wat terug zien. Regiobestuurder Dirk de Jager van de FNV Horecabond merkt op dat die dialoog met de keten in Nederland aanvankelijk niet zo vanzelfsprekend was: ‘Destijds nam de organisatie het minder nauw met de arbeidsvoorwaarden. Actie was toen nodig.’
Directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) prijst in het verslag de manier waarop McDonald’s omgaat met voedselveiligheid: ‘Voedselveiligheid in het restaurant mag geen item zijn, het is een vanzelfsprekendheid… McDonald’s voegt hierin de daad bij het woord.’

Reageer op dit artikel