nieuws

Urker jeugd wil veilig uitgaan

Horeca

De jeugdraad van Urk heeft in een open brief aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd om maatregelen zodat zij veiliger kunnen uitgaan. De jongeren schrijven onder meer dat de sfeer in de Urker cafés zo slecht is dat mensen die ‘normaal gesproken geen gewelddadige neigingen hebben, ook de kriebels krijgen voor een lekker knokpartijtje.

De jeugdraad stelt dat het op Urk elke week raak is. Door een combinatie van drank en kleine, soms ook illegale, cafés raken er jongeren met elkaar slaags. Een deel van de jeugd gaat volgens de raad om die reden al buiten het vissersdorp uit.
Om dat in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen, willen zij onder meer dat er gediplomeerde portiers worden aangesteld en dat er een betere controle komt op leeftijd en drankgebruik. Verder vraagt de jeugdraad om een verruiming van de openingstijden. Alle Urker cafés sluiten middernacht hun deuren, waardoor alle jongeren tegelijkertijd op straat zouden komen.
Een woordvoerder van de gemeente Urk zegt de brief donderdag nog niet ontvangen te hebben en onthoudt zich daarom voorlopig van commentaar.
Volgens de woordvoerder van de politie blijkt uit het woensdag gepresenteerde jaarverslag over 2000 niet dat het horecageweld op Urk toeneemt. Ze durft niet te zeggen of het aantal geweldsdelicten in het vissersdorp in verhouding hoger ligt dan elders in het land.

Reageer op dit artikel