nieuws

Werktijden ‘bottleneck’ voor werknemers

Horeca

Een op de vijf werknemers in de horeca is op zoek naar een andere baan. De werktijden zijn voor hen het grote struikelblok om in de sector te blijven werken.

Dat geldt vooral voor medewerkers die een hoofdbaan in de horeca hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Bedrijfschap Horeca en Catering.
In de horeca is sprake van een massale migratie van arbeidskrachten. Van de 285.000 werknemers die de horeca in 1999 telde, blijkt eenderde nieuw te zijn. Maar liefst 70.000 krachten verlieten de bedrijfstak, een kwart van de beroepspopulatie. Tweederde van deze uitstroom betreft scholieren en studenten met een bijbaan. Het jobhoppen is ook populair. Een op de vijf werknemers is in de periode ‘98-‘99 van baan gewisseld.

Contractcatering
In de verblijfsrecreatie en contractcatering, sectoren waar de onderzoekers ook naar hebben gekeken, is het verloop veel minder groot. Verder is opvallend dat in de contractcatering eenderde van de werknemers langer dan tien jaar in deze bedrijfstak werkt; in de horeca en verblijfsrecreatie is dat aantal aanzienlijk lager met respectievelijk 20 en 15 procent.Het werken met mensen, de werksfeer en de werkinhoud worden als belangrijkste pluspunten gezien van het werken in de horeca.
Meer informatie over het ‘Trendonderzoek naar stromen op de arbeidsmarkt in horeca, verblijfsrecreatie en contractcatering’: www.bedr-horeca.nl

Reageer op dit artikel