nieuws

Wijnkennis is onder de maat

Horeca

De wijnkennis van gastheren/-vrouwen is ver onder de maat. Die conclusie trekt voorzitter Fons van Groeningen van de Alliance Gastronomique Néerlandaise aan de vooravond van de uitreiking van de Alliance/Hennessey Gastvrijheidsprijs.

Een groot aantal kandidaten voor de prijs, voorgedragen door zeven samenwerkingsverbanden van restaurants, werden door een deskundige jury aan de tand gevoeld en scoorden slecht op hun algemene en vooral praktische wijnkennis.
Van Groeningen: ‘Een onbekend wijngebied in Bulgarije weten ze feilloos te noemen, maar op de vraag: Waar komt Chablis vandaan?, komen ze niet verder dan Frankrijk. De herkomst van Châteauneuf-du-Pape is al helemaal een probleem. Er is wel kennis van grondsoorten in bepaalde wijngebieden, maar als je vraagt: Welke wijn beveel je aan bij zalm?, dan wordt het stil.’

Van Groeningen pleit voor gestructureerd en praktisch gericht wijnonderwijs in alle opleidingen. De geringe wijnkennis doet zich niet alleen voor bij gastmensen met een basisopleiding, maar ook bij vakgenoten met hogere hotelschool.
De gastvrijheidsprijs wordt op donderdag 7 juni uitgereikt in Brasserie Beaubourg in Amsterdam. De genomineerden zijn: Els Nijenhuis (Lai Sin’s, Driebergen), Christel Westerhof (Kasteel van Rhoon, Rhoon), Jeffrey Kempff (China House, Oegstgeest), Sebastiaan Nijhuis (De Beukenhorst, Winterswijk), Paul Hoeré (De Stenen Tafel, Borculo), Ruud Meulemans (De Beemster Hofstee (Noord Beemster) en Natalie Richardson (Ras Senang, Kaatsheuvel).

Reageer op dit artikel