nieuws

Zeventiende geval van BSE in Olst

Horeca

Bij een 5-jarige koe op een bedrijf in het Overijsselse Olst is maandag de veeziekte BSE geconstateerd. Het is het zeventiende geval in Nederland sinds 1997 en het negende dit jaar.

De koe, Cato 11, vertoonde klinische verschijnselen van de ziekte. Het dier is op 1 juni gedood en voor onderzoek naar ID-Lelystad gebracht. De snelle test bleek positief en maandag werd deze uitslag bevestigd. Alle 117 runderen die nog op het bedrijf zijn, worden afgevoerd. De hersenen worden onderzocht op BSE en de kadavers worden verbrand. Ook de koeien die op hetzelfde bedrijf zijn geboren in het jaar voor de geboorte van Cato 11 en in het jaar daarna, worden onderzocht, evenals haar nog levende nakomelingen. Verder komt een onderzoek naar het veevoer, vooral naar het voer in de eerste levensmaanden van het dier.

Meer informatie over voedselbedreigende dierziekten
Reageer op dit artikel