nieuws

30,5 miljoen keer op vakantie in 2000

Horeca

Nederlanders zijn in 2000 in totaal 30,5 miljoen keer op vakantie gegaan. Dat is ongeveer even vaak als een jaar daarvoor. Lange vakanties verliezen ten koste van korte trips aan populariteit. Aan alle reizen is 22,9 miljard gulden uitgegeven, zo blijkt uit het woensdag verschenen onderzoek Vakanties van Nederlanders 2000 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar is driekwart van de Nederlanders voor een of meer lange vakanties (meer dan 4 nachten) op pad gegaan. Dit is een daling van 2 procent. Het aantal korte vakanties in het buitenland nam af, maar het aantal korte vakanties in eigen land was met 9,2 miljoen zelden zo hoog.

Badplaatsen favoriet
De uitgaven per vakantie stegen minder snel dan in voorgaande jaren, stelt het CBS vast. Aan een lange vakantie in Nederland werd gemiddeld 441 gulden per persoon uitgegeven, aan de lange vakantie in het buitenland was dit 1487 gulden.
Frankrijk is nog steeds het populairste vakantieland. Spanje staat op de tweede plaats, maar werd in 2000 minder bezocht dan in 1999. Turkijke boekt terrein. Voor het eerst staat het land in de toptien van de meest bezochte vakantielanden.
In Nederland zijn de badplaatsen langs de Noordzee favoriet, op ruime afstand gevolgd door de Veluwe. Drenthe staat op de derde plek.

Reageer op dit artikel