nieuws

Annoncée culinaire nr. 4 2001

Horeca

Mosselen: vanaf 19 juli is het d-day in Zeeland. Dan wordt de mossel van bodemcultures gepresenteerd. In Annoncée Culinaire een verslag over mossel(v)angst. Verder: een beschrijving van een wijn-spijsproeverij, Wina Born in gesprek met maître Fred Nees en een artikel over biologisch boeren in Frankrijk.

Mossel(v)angst

Mosselen zijn niet alleen lekker in het restaurant of uit een potje in het zuur. Tegenwoordig zijn er ook verse mosselen van prima kwaliteit te koop in de winkels. Vanaf 19 juli zijn de mosselen van de hangcultures er weer. Reden genoeg om ook thuis de mosselpan wat vaker op tafel te zetten.

Biologisch boeren in Frankrijk

De gast vraagt in de Nederlandse restaurants steeds vaker naar biologische producten. Aangezien Nederland nooit aan de vraag kan voldoen, moet een gedeelte uit het buitenland komen. Henri Lagasse ging op onderzoek uit in Frankrijk, waar zich de grootste concentraties biologisch werkende boeren bevinden.

Oregano krachtig kruid in de mediterrane keuken

Sommige kruiden geven een gerecht karakter, andere kruiden accentueren juist de smaak van een gerecht. Allemaal hebben ze hun eigen geuren, kleuren en eigenschappen. Sommige kruiden staan van oudsher bekend om hun geneeskracht, andere om hun eetlustopwekkende of ontspannende uitwerking. In deze aflevering is de oregano aan de beurt.

Hout te pas en te onpas

Onder wijnkenners en -liefhebbers is in de media al veel gediscussieerd over houtgebruik bij de productie en rijping van wijn. Wat in al die publicaties niet of nauwelijks aan de orde is gekomen, is de vraag welk effect houtinvloed heeft in gastronomisch opzicht. Daarom organiseerde Proefschrift samen met Ven Wijnimport een studiedag.

Reageer op dit artikel