nieuws

Blusdekens blussen niet

Horeca

Blusdekens zijn niet geschikt om brandende professionele friteuses te blussen. Uit onderzoek blijkt dat geen enkele volgens Europese norm gefabriceerde blusdeken aan de verwachtingen voldoet, meldt het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN).

De Europese technische commissie constateert dat volgens de Europese norm (EN1869) gefabriceerde blusdekens niet geschikt zijn om brandende friteuses te blussen, zo maakte het NEN eind april bekend. Het Duitse onderzoeksinstituut Aventis onderzocht alle in 1999 beschikbare blusdekens en kwam daarbij tot de conclusie dat geen enkele volgens Europese norm (EN1869) gefabriceerde deken onder alle omstandigheden aan de verwachtingen voldoet. Het onderzoek van de blusdekens werd uitgevoerd in opdracht van een Duitse branchevereniging voor onder andere de horeca. Het probleem betreft vooral het blussen van professionele friteuses met minimaal 30 liter bakolie. De hitte-ontwikkeling van een brandende friteuse zou zo groot zijn dat een blusdeken wordt weggeblazen. De blusdekens zijn wel geschikt als eerste hulpdeken om brandende kleding te blussen.

Reageer op dit artikel