nieuws

Horecawasserijen verkeerd voorgelicht

Horeca

Het gaat slecht met de horecawasserijen in Nederland. Uit onvrede hebben 35 van de veertig bedrijven uit de branche zich afgesplitst van de Nederlandse Vereniging van Wasserijen en Linnenverhuurders (NVW). Door te lage kostenramingen zou veel horecawasserijen inmiddels het water aan de lippen staan. In deze sector werken enkele duizenden mensen.

Meteen na de afsplitsing hebben de wasserijen zich verenigd in de nieuwe Unie Nederlandse Horeca Wasserijen (UNHW). ‘In veel gevallen gaat het om familiebedrijven, die de was voor de horeca en hotels verzorgen’, zegt voorzitter M. van Croonenburg. ‘
Deze mensen zijn de afgelopen jaren verkeerd voorgelicht door de NVW, die blunder op blunder heeft gemaakt. In mijn omgeving, Noord-Holland, zijn de laatste maanden al zeker zes wasserijen failliet gegaan. De kosten rijzen de pan uit, door extra loonstijgingen en hoge milieu- en energierekeningen. De NVM heeft zich volkomen op die stijging verkeken en een te laag kostenpercentage aan de wasserijen geadviseerd.’

Sterke marktpositie
Een woordvoerder van de NVW betreurt de afsplitsing, maar ontkent de aantijgingen. ‘Het gaat vooral om kleine tot middelgrote wasserijen die werkzaam zijn voor de horeca. Door de moordende concurrentie gaan inderdaad nogal wat bedrijven ten onder. Bij de wasserijen voor de gezondheidszorg en de industrie is er sprake van grotere bedrijven, met een sterkere marktpositie. Die kunnen gemakkelijker goede afspraken met hun opdrachtgevers maken.’ De totale omzet van de wasserijen bedroeg vorig jaar f 1,1 miljard.
Van Croonenburg van de UNHW geeft de horeca in ieder geval een duidelijke waarschuwing. ‘Het beleid moet 180 graden om, anders is een koude sanering van onze sector onontkoombaar. Dan krijgt de horeca door een te krappe wasserijenbranche zelf de rekening gepresenteerd van de te lage nota’s die ze nu betaalt.’

Reageer op dit artikel