nieuws

Jongeren mogen sigaretten blijven kopen

Horeca

De leeftijdsgrens van zestien jaar voor het kopen van sigaretten blijft overeind. Een kamermeerderheid stemde tegen het voorstel van minister Borst tot optrekking van de leeftijdsgrens naar 18 jaar.

De andere voorgestelde maatregelen in de nieuwe Tabakswet gaan wel door. Zo mogen sigarettenautomaten straks alleen blijven hangen als ze met een leeftijdsgebonden chipcard kunnen worden bediend. Ook gaat de accijns op tabak weer omhoog en komt er een algeheel verbod op tabaksreclame.
Het Europese Parlement is vorige maand al akkoord gegaan met grote waarschuwingen op sigarettenpakjes, dat meldt de Staatscourant. De lidstaten mogen zelf kiezen of gebruik wordt gemaakt van alarmerende foto’s van bijvoorbeeld doorgerookte longen. De waarschuwingen op de doosjes maken 30 procent van de voorkant en 40 procent van de achterzijde uit. Vanaf oktober volgend jaar mogen ook benamingen als ‘light’ en ‘mild’ niet meer op de pakjes staan. Het maximum teergehalte is gezet op 10 milligram per sigaret. Ook mag een sigaret niet meer dan 10 mg koolmonoxide en 1 mg nicotine bevatten.

Reageer op dit artikel